The Conjuring

the-conjuring-361575l

Titlu original: The Conjuring

Regia: James Wan

Actori: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston

Gen: Horror, Biografic

Durata: 112 minute

Nota IMDb: 7,6

Rating RT: 87%

 

 

 

Dacă anul 2012 a fost un dezastru în ceea ce privește producțiile horror, noul an l-am început încrezător, spunându-mi că situația se va schimba. Acum ne apropiem de finalul anului, iar filmele horror ce se vor lansa în perioada următoare pot fi numărate pe degetele de la o mână. Am avut parte de dezamăgiri, satisfacții parțiale, însă surprizele au ales să stea deoparte şi anul ăsta. Guillermo del Toro şi al său Mama au reprezentat un spectacol decent, în timp ce Maniac a reușit să inducă niște senzații mai “speciale”. Toate bune, însă nu am văzut ceva old school, clasica casă bântuită, familia terorizată, sufletele demonice sau tradiționalele ritualuri de exorcizare. Asta până la The Conjuring…

Unii o să înceapă cu vorbe legate de faptul că filmul este un clișeu total, mergând pe același scenariu liniar prezent într-o duzină de filme horror.

the-conjuring-938704l-imagine

Totul începe cu mutarea în noua casă, prietenul fantomatic, fenomenele paranormale de joasă şi mare anvergură, terminând cu punctul culminant al exorcizării şi finalul fericit. Nu este nimic greșit dacă veți spune aceste lucruri, ele fiind adevărate, însă am fost mereu receptiv la acest gen, ușor de digerat, cu câte o mică sperietură strecurată, doar așa, de dragul divertismentului. Am văzut destule filme “alone in the dark” ca să pot face diferența dintre unul bun şi unul făcut doar de dragul încasărilor şi profitului, iar concluzia la care am ajuns este: Daca vrei un horror adevărat, alege unul făcut de japonezi.

the-conjuring-440916l-imagine

Atenționarea în ceea ce privește faptul că urmează să vedem o poveste bazată pe evenimente reale a devenit un element de referință în filmele cu fenomene paranormale, făcându-l mai interesant pentru majoritatea audienţei. Cel mai celebru caz din controversata carieră a soților Warren nu aduce nimic deosebit, dar reușește să se ridice mult deasupra producțiilor din acest an. Scenariul construit curat şi coerent, coloana sonoră aleasă corespunzător, reușesc să creeze o stare de tensiune şi apăsare pe toată durata filmului. Dacă te vei speria sau nu, depinde mult de starea de spirit, gradul de implicare sau poziția ta inițială faţă de film. Actorii au avut prestații banale, însă au reușit să se menţină înafara liniei penibilului.the-conjuring-650486l-imagine

Nu pot să omit talentul de regizor al lui James Wan, acesta reușind să transforme o poveste banală şi un buget modest în încasări de 10 ori mai mari, regulă valabilă pentru majoritatea filmelor regizate de el. Dacă până acum s-a jucat doar cu filme cu bugete de până la 20 de milioane, anul viitor vom vedea munca lui la cârma Fast&Furious 7, primul lui proiect de mare anvergură.

Încasările consistente au anunțat o continuare şi o eventuală trilogie, dar părerea mea sinceră este că vor strica ceea ce au clădit în primul film. Una peste alta, The Conjuring poate primi titlul temporar de “cel mai bun film horror al anului 2013”, putând fi detronat doar de Insidious:Chapter 2 sau Carrie.

Trailer:

Soundtrack:

Alte pareri: Anzhela Movies, Cinefilul de serviciu

Anunțuri

Tag-uri:, , , , ,

Un gând despre „The Conjuring

  1. […] Rontziki echipa Movie Quotes, Ionut, Ioana, Adina, Laura si Onut, Flavius si Gabriela, Teodora, Adrian, Emil […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: