Tenaris CineLatino

Dacă nu am putut să ajung la TIFF anul ăsta, iată că universul este de partea mea şi îmi oferă ceva în compensație. Este vorba de Tenaris CineLatino, festival organizat şi sponsorizat de Tenaris Silcotub, menit să ușureze accesul la cultura latină şi să susţină dialogul între oameni, toate astea cu ajutorul filmelor. Aflat la a doua ediție, Tenaris CineLatino oferă comunităţii acces gratuit la cele mai bune filme romanești şi latino-americane premiate sau prezente la festivale internaționale de film.1012020_506715902735533_47202498_n

Proiecțiile vor avea loc la Câmpina, Călăraşi, şi se vor încheia la Zalău, unde voi fi şi eu prezent. Deschiderea festivalului va fi marcată de filmul No, nominalizat la Oscar, care ne povestește despre campania publicitară care a stat în spatele demiterii lui Augusto Pinochet.

Voi încerca să fac rezumatul fiecărei zile, care mai apoi va fi postat aici, pe blog. În încheiere vă las programul proiecțiilor pentru toate cele trei locații.

PROGRAM CÂMPINA

Joi, 4 iulie – Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”

Intrarea la toate proiecțiile este gratuită. Filmele nu sunt recomandate celor sub 15 ani.

images

ora 18: „Nu”

Titlu original: „No”. Chile, 2012, regia: Pablo Larraín, dramă istorică.

„Nu” este o satiră usturătoare despre intriga politică și o campanie inedită pentru demiterea generalului Augusto Pinochet, șeful dictaturii militare care guverna în Chile în 1988. Liderii opoziției apelează la un tânăr și ambițios om de publicitate, Rene Saavedra, care pune la cale un plan îndrăzneț pentru a elibera poporul chilian de sub dominația lui Pinochet. Filmul „Nu” a fost nominalizat la Premiile Oscar 2013, secțiunea „Cel mai bun film străin”. Filmul va fi subtitrat în limba română.

ora 20:30: „Funeralii fericite”

România, 2013, regia: Horațiu Mălăele, comedie.

Într-un cartier periferic din Bucurefiti, trei imigranți își îneacă amarul în cârciuma lui Samir. Presați de iminența raziei duminicale pe care o face la oră fixă agentul Porumbel, cei trei o șterg rapid din cârciumă împreună cu ceilalți clienți. Ajung lângă un teren viran unde s-a instalat o tabără de țigani. Ca să se distreze, cei trei plătesc o țigancă să le ghicească viitorul. Aceasta le prezice data exactă a morții și modul în care vor muri. De aici începe distracția…

PROGRAM CĂLĂRAŞI

Vineri, 5 iulie

 

ora 21:30, parcul Dumbrava

„Nu”

Titlu original: „No”

Chile, 2012, regia: Pablo Larraín

O satiră usturătoare despre intriga politică și o campanie inedită pentru demiterea generalului Augusto Pinochet, șeful dictaturii militare care guverna în Chile în 1988. Liderii opoziției apelează la un tânăr și ambițios om de publicitate, Rene Saavedra, care pune la cale un plan îndrăzneț pentru a elibera poporul chilian de sub dominația lui Pinochet.

INVITAT SPECIAL: Estefanía Larraín, art director al filmului „No”, va răspunde la finalul proiecțiilor întrebărilor publicului!

Sâmbătă, 6 iulie

 

ora 18, sala „Barbu Știrbei”

„Curățătorul”

Titlu original: „El Limpiador”

Peru, 2013, regia: Adrian Saba

Câștigătorul premiului FIPRESCI la TIFF 2013, este o poveste despre dragoste și atenție, izvorâtă din cel mai neașteptată situație. Eusebio, un bărbat al cărui serviciu este să sterilizeze locurile unde cineva a murit, este nemaipomenit de ocupat după ce o misterioasă epidemie cuprinde Lima. Într-o zi, în timp ce curăţă o casă abandonată, dă peste un băiat ascuns în dulap. E evident că părinţii i-au murit. Eusebio simte că trebuie să-l ducă pe băiat la restul familiei, aşa că face tot posibilul să aibă grijă de el în timp ce, în jurul lor, oraşul se stinge încetul cu încetul.

ora 22, parcul Dumbrava

„Și caii sunt verzi pe pereți”

România, 2012, regia: Dan Chișu

Cu: Adrian Titieni, Ionuț Vișan, Anca Florescu, Cătălin Bordea

Într-o ţară precum România, oamenii cred că a deveni bogat peste noapte nu este doar posibil, ci şi uşor realizabil. Plecând de la această realitate, filmul urmăreşte două destine: primul este cel al unui cuplu tânăr care câştigă la tombolă o sumă importantă de bani, iar cel de-al doilea este al unui magazioner care îşi pierde slujba din cauza lipsei cunoștințelor de calculator.

Duminică, 7 iulie

ora 18, Sala „Barbu Știrbei”

„Poziția copilului”

România, 2013, regia: Călin Peter Netzer

Cu: Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia, Natașa Raab

Câștigătorul al „Ursului de Aur” la prestigiosul festival de film din Berlin, „Poziția copilului” vorbeşte cu emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult. În urma unui accident rutier, mama încearcă să își scape fiul de răspundere – prilej pentru o radiografie realistă a traficului de influență și micii corupții din instituțiile de bază ale societății românești.

ora 22, parcul Dumbrava

„7 cutii”

Titlu original: „7 cajas”

Paraguay, 2012, regia: Juan Carlos Maneglia și Tana Schembori

Cu: Celso Franco, Lali Gonzalez

Víctor, un tânăr de 17 ani care livrează bunuri cu roaba prin piețele din Paraguay, visează doar să devină faimos și să-și cumpere un telefon mobil de ultimă generație. Șansa de a livra șapte cutii pentru enorma sumă de 100 de dolari sună bine; până când își dă seama că pachetele misterioase pe care le-a luat în grijă îl implică într-o crimă de care nu știe nimic.

PROGRAM ZALĂU

Marți, 9 iulie

ora 21:30, piața 1 decembrie 1918

„Nu”

Titlu original: „No”

Chile, 2012, regia: Pablo Larraín

INVITAT SPECIAL: Estefanía Larraín, art director al filmului „No”, va răspunde la finalul proiecțiilor întrebărilor publicului!

Miercuri, 10 iulie

 

ora 18, Casa Municipală de Cultură

„Curățătorul”

Titlu original: „El Limpiador”

Peru, 2013, regia: Adrian Saba

ora 22, piața 1 decembrie 1918

„Și caii sunt verzi pe pereți”

România, 2012, regia: Dan Chișu

Joi, 11 iulie

ora 18, Casa Municipală de Cultură

„Poziția copilului”

România, 2013, regia: Călin Peter Netzer

ora 22, piața 1 decembrie 1918

„7 cutii”

Titlu original: „7 cajas”

Paraguay, 2012, regia: Juan Carlos Maneglia și Tana Schembori

Anunțuri

Tag-uri:, , , , , ,

Un gând despre „Tenaris CineLatino

  1. […] Pe final va las cu o lista de filme de la Marele Ecran si un inceput de aventura de festival la Yingyang Movies. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: